Miért vagy igazából Lúzer?

A menőség fogalmának maximalizált, új szintre való emelését sokan megugorják manapság a drogos dolgos polgárok körében. Csak a csúcs csokoládébarnán csillogó bőr és kopasz mellkas számít, na meg a „dekára” mért izom és kilóra vágott papírvödrös design rózsa – hiszen kell a pöcsnek manapság egy szál. Egy Porsche, amit az első kanyarban eldobnak a jampik, mert éles a váltás az ezres Suzukiról. A hosszú combok tövében pedig az öleb, Fifike, akit azért szeretünk, mert legalább két rongyba került.  Valóban ez az élet? Valóban ez az, amit a mai kor menő embere fel tud mutatni magából, meg a hetedik nekifutásra tökéletesített spontán képekhez begyakorolt mosoly és pávián segg száj.

celebrityinstagram.jpg

Sokszor kapod magad azon, hogy idegenek képeit nézegeted az online-karma gyilkos, státusszimbólumokat felvonultató  „Kamugram”-on? Aztán meg a fényűző életmód képe ég a retinánkba nap mint nap, amire egyesek áhitozva csurgatják nyálukat a CBA kifli végét rágva... Sokan irigységgel tekintenek ezekre az alfa-hímekre és omega-girl-ökre, de még többen pedig megvetéssel. Most tényleg, nézzünk körbe.  Mindenki olyan kurva vidám és gazdag ebben az online-országban... Már csak azt kéne megfejteni, hogy te miért nem? Egyre inkább csapkodod a fejed az IKEA asztalodba, miközben arra gondolsz, hogy még ez is jobban esne, ha Grenadilfa lenne, nem pedig furnér.

Neked miért a robot, a lábszagú irodatárs jut, a napi tíz óra munka kifizetetlen túlórák garmadájával? 

A regényeim főhősei is rendszerint ebbe a hibába esnek, amibe te magad is. Görcsösen próbálnak megfelelni az idegen környezet által állított (ab)normáknak, és ennek köszönhetően kerülnek kaotikus élethelyzetekbe, miközben komoly önértékelési zavaruk lesz. Szeretném, ha tudnád azt a büdös nagy titkot, hogy az a látszat, amit keservesen próbálnak az átlagemberek elérni, valójában olyan légüres és ingerszegény tér, mint a pénztárcájuk. A döntés joga persze nálunk, hogy milyen életet szeretnék élni.... Ha úgy érzed menőbb lehetnél egy több milliós búvárórával a selyemcsuklódon, császári ülőgumód a klónozott luxusautók kényelmét élvezné, és menő lenne, ha a csajod melle annyit érne, mint egy hazai éves nettó átlagfizetés, akkor gyerünk, durvulj, kurvulj, tunyulj. És ezzel el is érték a céljukat. Lúzerré tettek, mert megtagadtad Önmagad, az értékeid, beálltál az ürességet, érzéketlenséget teremtők végeláthatatlan sorába. Pedig, ha saját boldogságodra koncentrálnál, nem máséval foglalkoznál, teljesebb életet is élhetnél...

Ne irigyeld a műéletet...

Puszi